FIV, wat is dat?

 FIV staat voor het Feliene Immunodeficientie Virus. Het is dus zo’n beetje de katten-variant van HIV.

 FIV is een virus dat zichzelf langzaam vermeerdert in de witte bloedcellen van de kat. Hierbij worden de witte bloedcellen afgebroken, waardoor de afweer van de kat vermindert.

 Tijdens deze fase vertoont de kat weinig tot geen symptomen. De kat kan jarenlang in deze fase blijven. Hoe lang precies hangt af van de blootstelling aan ziektekiemen. Als het immuunsysteem geactiveerd wordt, om bijvoorbeeld te vechten tegen een bacteriële infectie na een bijtwonde, zullen de witte bloedcellen  gaan vermeerderen waardoor het FIV virus zichzelf makkelijker kan vermeerderen. Elke aanval op het lichaam van de kat verhoogt zo de kans om naar een volgende fase over te gaan.

Als het FIV virus zo goed als alle witte bloedcellen heeft uitgeschakeld, spreken we van het aids-stadium. Gelukkig gaan slechts 5% van de katten over naar deze fase, en leven de meeste FIV+ katten lang en gelukkig.


FIV, hoe krijg je dat?

Allereerst een veel voorkomend misverstand de wereld uit helpen: FIV is NIET besmettelijk voor mensen (ook niet voor honden).

FIV wordt overgedragen van kat op kat door bloed op bloed contact. Dit houdt in dat FIV voornamelijk voorkomt bij ongecastreerde katers die buiten leven. En terwijl katers voornamelijk besmet worden door gevechtenom vrouwtjes, worden poezen voornamelijk besmet tijdens het paren. Al gebeurt dat eerste veel vaker. Ook wij zien in opvang ongeveer een 9:1 ratio katers:poezen


FIV, wat nu?

Omdat het immuunsysteem van deze katjes niet zo doeltreffend werkt als dat van FIV- katten, raden we aan een FIV+ kat binnen te houden. Verder is het belangrijk NIET te vaccineren en secundaire infecties (vaak tandvleesontsteking) snel te behandelen. Een FIV+ kat overwint die niet zelf. En er wordt mij hier ingefluisterd dat FIV+ katten het allerlekkerste voer nodig hebben


FIV+ = + adoptable!

Wij bieden onderdak aan zo’n 15 FIV+ katjes. In de meeste gevallen is dit tijdelijk. Een “tussen-thuis” voor deze katjes, die vaak over het hoofd gezien worden. Ze wonen bij ons, in onze woonkamer, bureau, … tot er een adoptant opdaagt die volledig voor hen wil gaan. Iemand die halsoverkop verliefd is geworden op zo’n lieve snoet, of die gewoon niet geeft om al die vooroordelen.

Ben je geïnteresseerd in adoptie?
www.vzwoscar.com/snuitjes

Let wel: onze katjes worden, ter bescherming van hun gezondheid, enkel binnen geplaatst (een buitenren kan wel)

 

Sommige snuitjes blijven hier helaas plakken. Dat zijn katjes die al in hun aids-stadium zitten en die niet lang meer hebben. Hen willen we zo’n extra verhuis, een extra wissel van te vertrouwen gezichten besparen. Zij blijven lekker bij ons tot ze zelf aangeven dat het genoeg is geweest. Op dat moment, en geloof me, dat voel je, maken wij samen een laatste ritje en laten we hen liefdevol gaan.


©2019 VZW OSCAR.

Search